Είμαι φάρος

dsc_7377Ηταν μια πραγματικά σκοτεινή νύχτα. Ο αέρας σήκωνε ψηλά τα κύματα, κι ανακάτευε την πυκνή βροχή που έπεφτε, με την αρμύρα της θάλασσας , ρίχνοντας την έπειτα με μανία στα φινιστρίνια της γέφυρας .

Ορατότητα πολύ χαμηλή . Η ένταση της στιγμής είχε κόψει τα πειράγματα και τις κουβέντες σε όλη τη γέφυρα. Μόνο το βουητό των μηχανών, που και που έφτανε ως εδώ με εξαίρεση τα τραντάγματα από τα κύματα που χτύπαγαν το καράβι.

Ξάφνου! Βλέπουμε ένα φως ίσια μπροστά μας, να ‘ρχεται κατά πάνω μας. Ορμάει ο καπετάνιος στον ασύρματο.

-Προσοχή η πορεία σας είναι εσφαλμένη σας συμβουλεύω να αλλάξετε πορεία κατά 20 μοίρες δεξιά!

Από τον ασύρματο όμως ακούστηκε μια φωνή που έλεγε:

– Η δική σας πορεία είναι εσφαλμένη και σας συμβουλεύουμε, εσείς να παρεκλείνετε 20 μοίρες αριστερά !

Ο καπετάνιος ενοχλημένος απαντά

– Ειμαι ο καπετάνιος του πλοίου, και σας λέω οτί εσείς πρέπει να παρεκλείνετε 20 μοιρες!

– Είμαι ναύτης κύριε αλλά σας πληροφορώ ότι εάν συνεχίσετε έτσι θα συγκρουσθούμε.

– Είμαι πολεμικό πλοίο φώναξε θυμωμένος φανερά ο καπετάνιος .

– Είμαι φάρος ! Απάντησαν στον ασύρματο.

– !!!

Μια πληροφορία, μια κουβέντα που φανερώνει την πραγματικοτητα, πόσο πολύ μπορεί να επιρεάσει τις αποφάσεις μας;   Φορές φορές ίσως και να σοκάρει.  Μα εκφράζει την αλήθεια και σώζει.  Οτιδήποτε δεν είναι αλήθεια είναι πραγματικά άχρηστο.  Αναλογίζομαι πράγματα που είχα στα χέρια μου και ξαφνικά αντιλήφθηκα ότι δεν ήταν αληθινά .  Στην πραγματικότητα εξαπατήθηκα, με όλες τις ακόλουθες συνέπειες.

Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές είμαι βέβαιος για ένα πράγμα. Κανένας μας δεν θέλει το ψέμα. Δεν θέλει να του το λένε, δεν θέλει να το ξέρει καν, εν τούτοις τελικά υποκείπτοντας,  το δέχεται.  Κανείς δεν αντέχει στον πόνο της προδοσίας και της απογοήτευσης απο αυτό. Ούτε στην αποτυχία, να μην φτάνει σε αυτά που πίστεψε απλώς επειδη κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται την απάτη.

Είναι όμως τόσο κοινό αυτό. Μυριάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτή της διαδικασία της εξαπάτησης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαπατώντας και εξαπατούμενοι, και συνήθως δίχως να το επιδιώκουν.

Σε όλες τις περιπτώσεις είναι απείρως καλύτερο να πετάξει κανείς την “ασφάλεια” που νομίζει οτι έχει κρατώντας πράγματα που έχει την υποψία οτι δεν είναι εξ ολοκληρου αληθινά. Παρά να συνεχίσει την πορεία του αδιαφορώντας για τα δεδομένα που φτάνουν στην αντίληψή του.

Τί γινεται τότε λοιπον ; Τότε μια απλή φράση όπως το “είμαι φάρος” είναι ικανή να αποκαλύψει ολοκληρη την πραγματικότητα. Και τότε ξέρεις.

Αυτό που θα θελα λοιπον να πω σήμερα είναι οτι η Αλήθεια είναι πρόσωπο. Αυτό το απλό.


Δημοσιεύτηκε

σε

από