Πιστεύω Κύριε!

 

 

Τελικά υπάρχει ειρήνη της ψυχής; Υπάρχει ένας τρόπος να απαντήσει κανείς τα βαθιά καίρια ερωτήματά του και να ησυχάσει ουσιαστικά; Φυλακισμένοι στο εξωτερικό κέλυφος που σχηματίζεται από προσωπεία, εντυπώσεις, μέριμνες, επιθυμίες, απόψεις, πλάνες, αλλά και ολιγορία κι ελαφρότητα πολλές φορές, αδυνατούμε να εστιάσουμε στο βασικό αίτιο του αδιεξόδου μας. Πολοί από εμάς αντιλαμβανόμαστε ένα αίσθημα κενού μέσα μας, και την πεποίθηση ότι τίποτα δεν έχει νόημα, ωστόσο το προσπερνάμε πιστεύοντας ότι έτσι είναι τα πράγματα και ότι  απλώς πρεπει να τα αποδεχτούμε. Περνάνε τα χρόνια και ελπίζουμε ότι θα το ξεχάσουμε ή θα το συνηθίσουμε. Την ίδια στιγμή όμως μας διαφεύγει ότι αυτές ακριβώς είναι ενδείξεις της βαθύτερης ύπαρξής μας που επιθυμεί να ζήσει.

Το εξωτερικό μας κέλυφος, όλο αυτό δηλαδή που χτίζουμε στη διάρκεια της ζωής μας, εμποδίζει να δεχτούμε το λυτρωτικό σπόρο. Το σπόρο που είναι δοσμένος για να καρπίσει αιώνια ζωή μέσα μας, και ακριβώς αυτός είναι ένας από τους στόχους του βιβλίου αυτού.

Ζούμε σε καιρούς που και μόνο το άκουσμα της λέξης Κύριος ή Χριστός παραπέμπουν στην θρησκεία και στις παρενέργειές της. Δυστυχώς είναι αλήθεια ότι ο καθένας μπορεί να αλλοιώσει ελεύθερα το πρόσωπο του Ιησού και να πετάξει στον καμβά τη δική του πινελιά. Και πολλοί  δοκιμάζουν να προσθέσουν το προσωπικό τους χρώμα σ’ αυτό που λέγεται Ιησούς: η τέχνη, η φιλοσοφία, η «αμπελοφιλοσοφία», η θρησκεία, τα κάθε λογής κατεστημένα, η ασύδοτη περιδιάβαση στο υπερβατικό, η δεισιδαιμονία, η αθεΐα, ο παγανισμός. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά ως ανθρώπινες προβολές, υποκείμενες στην πολυπλοκότητα του εσωτερικού της ψυχής, τελικά βγάζουν σ’ ένα πρόσωπο ανύπαρκτο   καίτοι κατασκευασμένο με πάθος ή λατρεία ή οργή, για να λατρευτεί ή να λιθοβοληθεί. Όμως ο Χριστός της Βίβλου δεν είναι το ίδιο πρόσωπο μ’ όλα αυτά και το πρόβλημα είναι  ότι χρειαζόμαστε απελπισμένα τη ζωή που διαθέτει. Τίποτα άλλο δεν θα πείραζε  στη «δημιουργία» ενός όποιου «Χριστού» παρά μόνο το ότι δεν μπορεί να δώσει ζωή!

Έτσι, είναι ανάγκη να βρούμε αυτόν το Χριστό της  Βίβλου. Αυτός είναι ο λόγος που κίνησε τον συγγραφέα Young S. Son να δώσει μια σειρά ομιλιών που αποτέλεσαν τελικά το βιβλίο “Πιστεύω Κύριε!”. Η πολυτιμότητα τούτου του πονήματος έγκειται στο ότι διαγράφει με τόλμη και καθαρότητα το πρόσωπο που μπορεί να μας βγάλει από το θάνατο, ξεδιακρίνοντας το από τις τόσες κίβδηλες κόπιες του. Φέρνει στην επιφάνεια αυτό που λέει η Βίβλος για το τι είναι ο άνθρωπος, ποιο είναι το νόημα της ζωής του, αλλά και το το νόημα της ιστορίας του κόσμου, καθώς μέσα απ’ τις προφητείες που εκπληρώνονται ακόμα και στις μέρες μας ξεδιπλώνεται το εκπληκτικό έργο της  Λύτρωσης!

Αυτό το βιβλίο το προσφέρουμε στους αναγνώστες του “Προσκυνητή” στέλνωντάς το ταχυδρομικά χωρίς επιβάρυνση, σε όποιον μας το ζητήσει με e-mail στο epikoinonia@proskinitis.gr